fatihtv,tv,Fatih,Türkiye,İstanbul,Dünya ,Farklı ekran
 
 
06 Mayıs 2024


DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ VÜCUT YAĞI KAYBETMEK İÇİN EN İYİ YOL MU ?



İsim Soyisim

A- A+



DÜŞÜK KARBONHİDRAT DİYETİ VÜCUT YAĞI KAYBETMEK İÇİN EN İYİ YOL MU ?

Düşük karbonhidrat / yüksek proteinli diyetlere duyulan ilgide büyük bir artış olmasına rağmen, düşük karbonhidrat ve yüksek karbonhidrat konusu hala tartışmalıdır. Düşük karbonhidratın nihai diyet olduğunu söyleyen her “düşük karbonhidrat gurusu” için, karşıt düşünceye sahip “yüksek karbonhidrat gurusu” vardır. Bu, birçok insanda kafa karışıklığına neden olmuştur. 

Son zamanlarda düşük karbonhidratlı barlar, düşük karbonhidratlı içecekler var. , Düşük karbonhidratlı öğün içeren yemekler yerine, düşük karbonhidratlı akşam yemekleri tercih edilmelidir. 

Düşük karbonhidrat / yüksek protein diyeti vücut geliştiriciler için parçalanmanın en iyi yolu mu yoksa başka bir şey mi? Vücut geliştirme açısından bakıldığında cevap kesin bir evet; karbonhidratları azaltmak gerçekten işe yarıyor! Çoğu vücut geliştirmeci bu “parçalı” ifadeyi bir miktar karbonhidrat kısıtlaması olmadan elde edemez. Neredeyse her vücut geliştirmeci veya fitness yarışmacısı, yarışmaya hazırlanırken düşük karbonhidrat diyeti veya bunların çeşitli versiyonlarını kullanıyor. Sorun şu ki, çoğu insan hedeflerini ve benzersiz vücut tiplerini göz önünde bulundurmakta başarısız oluyor, bu yüzden en yeni “düşük karbonhidrat gurusunun” tavsiyelerine uyuyor ve karbonhidrat kısıtlamasını çok fazla dikkate alıyorlar. Sıfır karbonhidrat veya sıfıra yakın karbonhidrat diyeti, Tamamen delilik!

Yüksek karbonhidrat, çok düşük yağlı diyet, vücut geliştiriciler için de en iyi yaklaşım değildir. Bu diyetler (% 60-70 karbonhidrat,% 20-30 protein ve% 10 veya daha az yağ) vücut geliştiriciler için bir süre boyunca modaya uygun, özellikle 80’li ve 90’lı yılların başlarında popülerdi ancak popülerlikleri sonradan hızla azaldı. Bunu deneyenler, düşük ila orta dereceli karbonhidrat, yüksek protein diyeti kadar etkili olmadığını keşfetti.

Karbonhidratlarımızı düşürmek, neden daha fazla yağ kaybetmenize yardımcı olur? Bunun birkaç nedeni var, ancak beslenme biyokimyasının karmaşık bir tartışmasına girmekten kaçınmak için, az karbonhidrat yemenin vücudunuzu şeker yerine yakıt için yağ yakmaya zorladığını varsayalım. Karbonhidratları azaltmak ve proteini arttırmak, insülin ve kan şekerinizi daha etkin bir şekilde kontrol ederek yağ kaybını hızlandırır. Bu diyetlerdeki yüksek protein, protein besinlerinin “termik etkisi” nedeniyle metabolizmanızı da hızlandırır. Aynı zamanda su tutmayı ortadan kaldırarak yarışmalarda kazanmak için podyumda ihtiyacınız olan “sert” ve “kuru” görünümü verir.

Hafif karbonhidrat kısıtlaması olan (özellikle geceleri) ılımlı bir karbonhidrat diyeti, vücut geliştiricilerinin parçalanmasının en etkili yoludur. Örneğin, yarışma diyeti karbonhidratların çoğu günün erken saatlerinde yenilir ve günlük  yaklaşık 175 -200 gram karbonhidrattır. Her 4 günde bir, tükenmiş glikojen depolarını doldurmak için yüksek bir karbonhidrat günü  (350 gram)olabilir. Buna karşılık, sezon dışı beslenme 350 - 450 gram karbonhidrat şeklinde olabilir. 175 - 200 gram karbonhidrat ile sert bir şekilde çalışmak ve kasları kaybetmeyi engellemek için ve gereken enerjiyi sağlamak için yeterli yakıt sağlar.

Karbonhidratları günde 30 veya 50 grama kadar düşüren çok düşük  karbonhidrat diyetleri sizin daha fazla parçalanma veya daha hızlı definasyon olmanızı sağlar mı? Olabilir. Fakat sorun şu ki, karbonhidrat olmadan sıkı bir şekilde çalışacak enerjiniz olmaz. Ton balığı ve su sizi tabiki parçalı yapar ama egzersizlerinizde yetersiz enerji verdiğinden acı çektirir  ve bu tip diyet sizi öldürür çünkü elinizden gelenin en iyisini yapamayacak veya çalışmalarda o enerjiyi hissetmeyeceksiniz.

Çok düşük karbonhidrat diyeti nedeniyle bir başka büyük sorun yağsız vücut kitlesi yani kas kaybıdır. Karbonhidratları düşürürseniz, yağla birlikte kas kaybetme olasılığınız da artar.

Çok düşük karbonhidrat diyeti ile ilgili üçüncü bir sorun ise rebound etkisidir. Karbonhidratları ne kadar düşürürseniz, karbonhidratı tekrar eklediğinizde hızlı bir şekilde geri yağ kazanırsınız. 

Çok düşük bir karbonhidrat diyeti ile (günde yaklaşık 40-70 gram) denediğiniz zaman, çok miktarda yağsız vücut kütlesini kaybedecek ve çok düz ve incecik görüneceksiniz. 

Beslenme oldukça bireysel bir konudur. Bazı insanlar karbonhidrat alımlarını azaltmazlarsa kilo vermiş gibi gözükmüyorlar. Diğer insanlar gün boyu simit ve makarna yiyebilir ve six pack leri vardır. Bu nedenle ne kadar karbonhidrat yediğinizin vücut yapımıza bağlıdır. Endormorf veya ektomorf musunuz? Hızlı bir metabolizmanız veya yavaş bir metabolizmanız var mı? Doğal olarak yağsız mı yoksa doğal olarak ağır kilolu mu? Genetiğinize bağlı olarak, yüksek karbonhidratlarla büyüyebilir veya sonuç almak için yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı bir diyete ihtiyacınız olabilir. Ancak dikkatli olun: karbonhidrat duyarlı, yavaş metabolizma türü olduğunuzu düşünseniz bile, orta yol (orta dereceli karbonhidrat kısıtlaması) gidilecek en mantıklı yoldur.

Kaç gram karbonhidrat Sizin için doğru olduğunu belirlemenin tek yolu “kritik seviyenizi” bulana kadar deneme yapmaktır. Vücut yağını günde 200 gram hızla düşürmeye başlarsanız, büyük işkenceye maruz kalırsınız.  daha da aşağıya inmek ve günde 30-40 gramdan oluşan bir diyet yapmak (“ketojenik” diyetler?) İnsanın kendini öldürmesi gibidir. 

Herkes için işe yarayan tek bir diyet yoktur. Herkese uygulanan bazı evrensel beslenme yasaları vardır, ancak “her zaman” ve “hiçbir zaman” kelimelerini kullanan ya da “karbonhidratlar sizi şişmanlatır” gibi kapsamlı ifadeler yapan “gurulara” çok dikkat edin.

Parçalı olmak istiyorsanız, dikkatlice yediğiniz karbonhidrat türünü de seçmelisiniz - bu sadece miktar değil, kalitedir. Günlük ortalama karbonhidrat alımının yanı sıra, ekmek, kraker, simit, makarna, simit dahil olmak üzere tüm işlenmiş karbonhidratlardan uzak durmanızı ve sadece sebze, yulaf ezmesi, patates, pirinç, patates vb. Gibi doğal, işlenmemiş karbonhidratları almanızı tavsiye edilir. bu değişim, daha yağsız olmanıza yardımcı olacak uzun bir yol kat edecektir (ve daha sağlıklı!)

Sonuç olarak, “karbonhidrat şişmanlaştırıyor” demenin doğru olmadığı, ancak düşük karbonhidrat diyetinin yüksek karbonhidrat diyeti ile karşılaştırıldığında daha zayıf olacağı iddiasında bazı gerçekler var - mantıklı bir yaklaşımla bireyselleştirtilmiş bir yol ile yaklaşmanız gerekiyor. Hayatınızın birçok alanında olduğu gibi, diyetinizle uç noktalara gitmeniz genellikle size zarar vermekten daha fazlasını yapar.

METİN ÇAYCI AVRUPA VUCUT GELİŞTİRME ŞAMPİYONU İSPANYA BARSELONA

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır