fatihtv,tv,Fatih,Türkiye,İstanbul,Dünya ,Farklı ekran
 
 
06 Ekim 2024


Kış Aylarında Beslenme



İsim Soyisim

A- A+



Bireylerde  kış döneminde mevsimsel değişikliklerden dolayi  bağışıklılık sistemi de etkilenir . Bu soğuk kış aylarında vücuttaki  metabolizma hızı da değişir. Eğer bireylerde bağışıklık sistemi zayıflamaya devam ederse hastalık süreci başlar ve hızla ilerlemeye devam eder. Hastalık seyrinin başlamaması icin bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz gerekir.  Özellikle bu soğuk hava şartlarında bağışıklık sistemini güçlendirmek icin antioksidanlardan zengin besinler tercih edilmelidir. Bunlar ; 

 ✔Her gun düzenli 3-5 porsiyon meyve-sebze tuketilmeli 

Meyve ve sebze olarak mevsiminde çıkan meyve-sebze tüketimi tercih edilmelidir. Sebze ve meyvelerin içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. Meyveler C vitamininden zengindirler ve aynı zamanda suda çözünen bir vitamin kaynağı olduğundan vücutta depolanmazlar , vücuda alınan fazla C vitamini depolanmadigi icin ter ve idrar yoluyla vücuttan atılır . C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde onemli rol oynamaktadır. Bu nedenle her gün düzenli olarak vücuda alınması gerekmektedir. Kaynakları; portakal, mandalina, limon, greyfurt, karnabahar, karalahana, kuşburnu,

ekinezya, domates, ıspanak, pazı, roka, fesleğen, yeşil sivri biber, maydanoz, asma yaprağı vb gibi yeşil yapraklı ve koyu renkli sebzelerde C vitamini bulunmaktadır.

✔Güçlü probiyotik kaynakları tüketilmeli 

Bunlar yararlı bakteriler olarak bilinmektedir ve  bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynamaktadır.  Kefir, probiyotik destekli yoğurt ve içecekler tüketin, iyi bir sindirim sistemi ve bağırsak sağlığınız için gerekiyorsa probiyotik desteği tablet/saşe kullanabilirsiniz. En bilinen probiyotik olarak kefir yüksek probiyotik içeriği sayesinde bağırsaklardaki yararlı bakteri sayısını arttirarak  barsak hareketlerini düzenleyecek ve vücut hızınızı arttıracaktır.

✔Posa alımınızı arttırın 

Sağlıklı bir bağırsak ve güçlü bir bağışıklık sistemi için günlük 25-30 gram posa alınmalıdır. Kurubaklagiller(kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce vb ), tam tahıllı besinler, sebze ve meyveler posadan zengin besinlerdir. 

✔Omega-3 ten zengin beslenin 

Omega 3; yağlı balıklar olan somon, sardalye, ton, uskumru,

 yağlı tohumlar;  ceviz, badem, nohut, keten tohumu, kuş üzümü ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

 ✔Selenyum ve çinko içeren besinler tüketmeye özen gösterin  Selenyum kaynakları; balık, hindi eti, göğüs tavuk eti, kırmızı et,deniz ürünleri, kereviz, lahana, soğan, sarımsak, turp, mantar ve yumurta gibi besinler selenyum içermektedir.

Çinko kaynakları; Karides, istiridye, balık, et, karaciğer, buğday tohumu, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, tüm tahıllar, ceviz, badem, yumurta, peynir ve süt çinko içeren yiyecekler arasındadır. 

✔ Su içmeyi ihmal etmeyin:  Su içmek için susamayı beklemeyin, Her gün 8-10 bardak su yaklaşık 2-2,5 litre su tüketmeye çalışın,

✔Demir gibi bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz besinler ise şöyle yumurta, turunçgiller, yoğurt, ceviz, yağlı balıklar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soğan-sarımsak, havuç ve brokoli.

✔Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardimci olan ’Zencefil’ ı tüketin ; zencefilin bağışıklık sistemini guclendirmesinin yanı sıra vücuttaki zararlı madde olan toksinlerin vücuttan atılmasini sağlar. Kış aylarında toz veya çay olarak tüketebilirsiniz ve  herhangi bir reçeteli ilaç kullanan bireylerin zencefil tüketimine dikkat etmeleri gerekir, ilaç ile bir etkileşim olabilir. 

 

 

                                                                           Sağlıklı Günler 

 

                                                                    DIYETISYEN ÖZGE TOPRAK

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır