fatihtv,tv,Fatih,Türkiye,İstanbul,Dünya ,Farklı ekran
 
 
21 Kasım 2024


Prof.Dr.ALTAY Ve REKTÖRLÜK..



Ä°sim Soyisim

A- A+



Harran Ãœniversitesi Rektörü Prof.Ramazan TaÅŸaltın’ın olaylı istifasından sonra yerel seçimlerin gündemde olduÄŸu kadar olmasada,en az onun kadar önemli ama eÄŸitim,öğretim ve bilim dalında yerel seçimlerden çok daha fazla gündeme otudu ve bu süreç devam ediyor. 

Harran Ãœniversitesi aslında çok önemli bir üniversite.HerÅŸeyden önce HARRAN ÃœNÄ°VERSÄ°TESÄ° ismi her zaman,futbol deyimiyle 1-0 önde baÅŸlar.. 

Buradan yola çıkarak HRÜ’nün dünyadaki önemini sadece biz Urfa’da yaÅŸayanlar deÄŸil bütün dünya bilir. 

Son günlerde,yeniden yapılacak olan HRÃœ Rektörlük seçimi için sadece Urfa deÄŸil,bütün Türkiye hareketlenmiÅŸ..! 

Bu bana çok ilginç geldi.. 

53 müracaatın 33’ü Urfa’dan,diÄŸer 20 müracaatı ise Urfa dışından geldi.. 

"Bilimde hemÅŸehricilik,Urfa milliyetçiliÄŸi olmaz" derseniz bu beni baÄŸlamaz..Noolursa olsun,benim memleketimde yeterli hatta çok daha fazla yetenek ve özellik taşıyan bilim adamlarım varsa Urfa’ya dışardan kimse müdahale etmemelidir. 

Ä°ÅŸin boyutları o kadar ileri gittiki,bir siyasi parti seçimi havasına sokularak eski bir bayan ve eski bir erkek Milletvekili bile (ki ben bu çirkin düşünceye inanmak istemedim ve de kabullenemem )sırf boÅŸta kalmamak adına mücadele verip makam,koltuk sahibi olmak gibi bir gaflete düştüler..! 

Bu konuya kafamı çok yordum,yazımı yazmak için acele etmedim,bu süreçte neler yaÅŸanacağını çok yakından takip ettim ve ÅŸimdi yazdım.. 

Medyada ve sosyal medyada herkes haklı olarak kendi kafalarından geçen rektör profiline uyduÄŸunu düşündüğü isimleri seslendirdi,dillendirdi. 

Bunu benim de yapma hakkım olduÄŸunu düşündüm,sadece benim deÄŸil,halkın,bilim adamlarının,üniversitenin içinden gelen sesler banada uyunca ,sosyal,ve eÄŸitim anlamında yıllarca bu memlekete hizmet vermeye çalışan biri olarak, HRÃœ Tıp Fakültesi BaÅŸhekimi Prof.Dr.Mehmet Akif ALTAY’ın ön plana çıktığını gördüm.. 

Genç,dinamik,bilgi-birikim,insani ve sosyal yön,diksiyon,sadece kendi alanında deÄŸil Ãœniversitenin her alanındaki eksiklilere ve çalışmalara hakim olan,HRÜ’de sevilen,sayılan bir insan profili olarak rektörlük makamına yakışacak,o önemli makamı dolduracak en önemli isim olarak Prof.Dr.Mehmet Akif ALTAY öne çıktı. 

Ve bu isim sadece bende deÄŸil Urfa’da ve bilim dünyasında da Rektörlükte karşılğı olan bir isim.. 

Bunun yanında Urfa’lı olması da HRÜ’ye çok ÅŸey katacaktır.Ãœniversiteye yapılabilecek birçok ÅŸeyin Urfa’lı siyasilerle Sn.Vali hatta Belediye BaÅŸkanlarıyla beraber yürüyeceÄŸi gerçeÄŸi de var.Bunu asla gözardı edemeyiz.. 

Kendimizce üst düzeylerden ve camiadan edindiÄŸimiz saÄŸlam kaynaklı bilgilere göre Prof.Dr.ALTAY’ın Rektörlük ÅŸansı oranının yüzdesi çok yüksek.Umarım olur,Urfa ve Harran Ãœniversitesi çok ÅŸey kazanır,çok çabuk yol alır. 

TaÅŸaltın’dan önce 2 dönem Rektörlük yapan Urfa’lı hemÅŸehrimiz Prof.Dr.Ä°brahim Halil MUTLU Ãœniversiteye çok ÅŸey kazandırdı.Fakat reklamı sevmeyen yapısı HRÜ’de yaptıklarını fazla ön plana çıkarmadı.Bu vesileyle kendisine bir kez daha teÅŸekkür ediyorum.. 

Bu süreçte aklı selim herkesin Prof.Dr.ALTAY’ın arkasında durması gerektiÄŸi bir mecburiyet haline gelmiÅŸtir. 

Buraya kadar olan düşüncelerim bu,umarım ve inÅŸallah gerçekleÅŸir. 

Bu yazıma hazırlanırken "Ä°YÄ° BÄ°R REKTÖR NASIL OLMALI"NIN ALTINI DOLDURMAK İÇİN BÄ°RAZ DÜŞÜNDÃœM,BÄ°RAZ ARAÅžTIRDIM VE AÅžAÄžIDA OKUYACAÄžINIZ BÄ°R BÄ°LÄ°M ADAMININ NOTLARINI YAKALADIM,YAZIMI TAMAMLAMASI ADINA,DÜŞÜNCELERÄ°MLE ÖRTÜŞTÜĞÜNÃœ DE GÖRÃœNCE SÄ°ZLERLE PAYLAÅžMAK Ä°STEDÄ°M.. 

Ä°ÅŸte "Ä°YÄ° BÄ°R REKTÖR NASIL OLMALI VE NE YAPMALI"nın karşılığı: 

Ãœniversiteler evrenseldir, bilgi ve bilim evrenin ortak varlığıdır. 

Ãœniversiteler ve bilhassa devlet üniversiteleri herhangi bir dinin-mezhebin mabedi ya da bir ideolojinin kurtarılmış bölgesi olmamalıdır. 

Bu çerçevede, bir Rektör, 
Bilhassa taÅŸrada, üniversiteyi mahalli etkilerden uzak tutmalıdır.. 

Ä°craatının hesabını, üniversitenin gerçek sahipleri olan tüm mensuplarına ve kamuoyuna vermelidir. 

Bilgilendirmeye ve ÅŸeffaflığa önem vermeli, tüm paydaÅŸlara hesap veren bir rektör olmalıdır. 

Karar alırken kurulları çalıştırmalı, icraatı kurullara izletmeli ve sonuçtan onlara bilgi vermelidir.

Ãœniversite yönetiminde bir denetim mekanizması olarak muhalefeti kurumsallaÅŸtırabilmelidir. 

Dekanlarını belirlerken fakültelerin kurumsal kültürüne katkı yapacak isimleri ön plana çıkarmalıdır. 

Kurulların “uyumlu çalışması için homojen olmasını” deÄŸil, aksine “en geniÅŸ anlamda tartışmayı saÄŸlamak için muhalifleri bir araya getirebilen” bir yapıda olmasını saÄŸlamalıdır. 
Disiplin ve denetim mekanizmalarını hem kendisi ve hem de tüm idareciler hakkında tam iÅŸletmelidir. 

Kurum içi katılımcı demokrasiyi iÅŸletmeli, mesela web sayfası üzerinden ilgililerin görüşünü almalıdır. 

Sivil-toplumsal faaliyetleri desteklemeli ve üniversite mensuplarının bu faaliyetlere katkısını cesaretlendirmelidir. 

Ãœniversiteyi yönetmenin akademisyenlerin akademik faaliyetlerini yönetmek anlamına gelmeyeceÄŸini kabul etmiÅŸ olmalıdır. 

Bilhassa öğrencilerin kuracağı fikir kulüplerine özel imkan ve imtiyaz saÄŸlamalıdır. 
Ãœniversitenin veya fakültelerin adını kullanmaya kalkan vakıf, dernek, kooperatif ve benzeri oluÅŸumlarla üniversite arasındaki bağı tam olarak kesmelidir. 

Ãœniversite ve mensupları “adına” kamuya “açıklama” yapmamalıdır. Rektör sıfatıyla temsilen icraat ve bilgilendirme amacıyla açıklama yapmakla yetinmelidir. 

Toplumun kültürel deÄŸerleriyle çatışmamalıdır. Mensuplarına bir giyim ya da hayat tarzı dayatmamalı, mevcut hayat tarzlarına müdahale etmemeli, aksine çeÅŸitliliÄŸin artmasına yardımcı olmalıdır. 

Ãœniversiter ve toplumsal deÄŸiÅŸime iliÅŸkin sosyal vakıayı görmezden gelmemeli, buna göre vizyon geliÅŸtirmelidir. 

“Nasıl bir üniversite” sorusunun cevaplanması konusunda, sistem geliÅŸtirmeye yönelik çalışmalı ve bu amaçla geniÅŸ katılımlı ve süreklilik taşıyan bir çalışma grubu kurmalıdır. 

Kendisini kurumla özdeÅŸleÅŸtirmemeli, kendi reklâmını deÄŸil, kurumun reklâmını yapmalıdır. 
EleÅŸtiri kanallarını açık tutmalı, yönettiÄŸi her birimde yöneticilerden bağımsız olarak ayrıca denetçiler görevlendirmeli ve bunların kimliÄŸi ile faaliyetlerini ilgili çevreye duyurmalıdır. 

Ä°ÅŸte iyi rektör profili bu,bunları hayata geçireceÄŸinden asla şüphe etmediÄŸim Prof.Dr.Mehmet Akif ALTAY.. 

Yolunuz,şansınız açık olsun Prof.Dr.Mehmet Akif ALTAY..

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır