fatihtv,tv,Fatih,Türkiye,İstanbul,Dünya ,Farklı ekran
 
 
26 Nisan 2024


DÜNYA TUZ HAFTASI; HAFTANIN MAKALESİ



İsim Soyisim

A- A+



DÜŞÜK TUZLU DİYETLER İNME VE KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR..

Yıllardır, sağlığımız için tuz alımını azaltmamız söylendi. Kalp krizi riski altında olan kişiler, tuz alımını olabildiğince düşük bir seviyeye indirmek için özellikle azaltırlar.  görünüşte zararsız olan bu öneri aslında bizi kalp hastalığı ve felç gibi durumlar için daha yüksek bir riske sokuyor. Tuz, kalp sağlığımızı bozmaktan sorumlu bir türlü madde olarak yorumlansa da, yeni araştırmalar çok az tuzun çok fazla zararlı olabileceğini söylüyor.

Ontario’daki McMaster Üniversitesi’nden araştırmacılar, hali hazırda kalp rahatsızlığı veya şeker hastalığı geçirmiş yaklaşık 30.000 kişiyi içeren ilaç denemelerindeki verilere baktılar. Bu denemelere katılanların sodyum alımları idrar analizi ile ölçülmüş ve kalp ile ilgili hastaneye yatış ve ölüm vakalarını kaydetmek için ortalama dört ila beş yıl takip edilmiştir.

Araştırmacılar, ilaçlar, kilo, sigara içimi ve kolesterol düzeyleri gibi faktörleri ayarladıktan sonra, çok az tuzun iyi yerine zarar verdiklerini bulmuşlardır. Günde 4000 ila 6000 miligram sodyum tüketenler - mevcut tavsiyelerden iki kat fazla - kalp hastalığı ve inme için en az risk taşıyordu.

Tuzda daha düşük bir diyet yiyen insanlar daha az risk altında değil daha fazla yaşıyorlardı. Araştırmacılar günde 2,000 ila 3,000 mg sodyum tüketen kişilerin, kalp rahatsızlığı ile ilgili ölüm veya hastaneye yatma ihtimalini günde 4,000 ila 6,000 mg arasında bulanlara kıyasla yüzde 20 oranında daha fazla olduğunu tespit ettiler.

Ancak, tuz alımı tamamen sınırsız olması gerektiğini tavsiye etmeyin. Denetim çok önemli, çünkü çok fazla tuz tüketmeniz sizi daha da yüksek risk altına sokar. Günde 8000 mg’dan fazla sodyum tüketenler yüzde 50 ila 70 oranında inme veya kalp krizi geçirme, hastaneye kaldırma veya kalp hastalığından ölme olasılıkları daha yüksekti.

Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, halihazırda orta miktarda sodyum tüketen insanların tuz alımını düşürmediklerinden fayda sağladığını göstermektedir. Hatta onlara zarar verebilir.

Çalışmanın başında gelen ve McMaster Üniversitesi’nden tıp profesörü olan Dr. Martin O’Donnell, "İnsanları daha ılımlı alım seviyelerine çektiğinizde, azaltılmanın uzun vadeli yararı olup olmadığı konusunda belirsizlik ortaya çıkıyor. Sodyum alımını daha da arttırır. "

Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nin bu hafta sayısında yayınlanan yeni rapor, çoğumuza tuz hakkında söylenenleri çelişiyor. Araştırmaya katılan araştırma ekibi yetkilileri, tek bir sert sınır koymak yerine daha güvenli bir sodyum tüketimi önermelerini istiyor.

Tabii ki daha da iyisi, genellikle zararlı katkı maddeleri içeren ve dengeli bir mineral profili olmayan oldukça rafine edilmiş ticari tuz yerine deniz tuzu gibi doğal bir tuz seçmek iyi bir öneri olacaktır.

METİN ÇAYCI AVRUPA VUCUT GELİŞTİRME ŞAMPİYONU BARCELONA İSPANYA

 

Yorumlar (0)



Bu makaleye ait yorum bulunmamaktadır