fatihtv,tv,Fatih,Türkiye,İstanbul,Dünya ,Farklı ekran
Vücut Geliştirme Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Bir çoğumuz spor salonlarında saatler harcamayı biliriz ama diyet yapmak aklımızın ucundan bile geçmez. Vücudunuzun artan kas kütleleri karşısında çeşitli besinlere ihtiyacı olacaktır.
1.Tam ve eksik protein içeren besinlerin ne olduğunu bilin
Kas geliştirmede yumurta, balık, peynir, süt gibi birçok hayvansal besin tamproteiniçerirken, soya fasulyesi, patates gibi besinler eksik protein içerirler.
2.Yeterli miktarda protein alın
Kilonuz başına 1 ila 1,5 gram arası protein alın. Eğer 75 kg iseniz günde 75 gram protein tüketmelisiniz. Bazıları daha fazla tüketebilir ama bundan fazlası abartı sayılabilir. Protein, kas yapımı için büyük bir etkendir. Kırmızı et;sığır ve kuzu eti tüketebilirsiniz. Balık;tuna, somon, alabalık, levrek, uskumru Kümes hayvanları;tavuk, hindi, ördek Yumurta Süt ürünleri;süt, peynir, süzme yoğurt.
3.Sabahları ve egzersiz sonrası karbonhidrat almak
Vücudunuza Glikojen depolamış olmanız, size gün boyu enerji sağlar. Sağlığınız için glisemik endeksi düşük besinler tercih edin. En iyi örnekler ise şunlardır: Esmer pirinç Kinoa Yulaf Tatlı patates Kepekli çavdar ekmeği Kepekli spagetti
4.Kahvaltı öğününü atlamayın
Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Protein, karbonhidrat ve lif dolu bir kahvaltı, metabolizmanızı harekete geçirecektir. Aynı zamanda size bol miktarda enerji verecektir. ‘Kral gibi kahvaltı yapın, prenses gibi öğle yemeÄŸi yiyin ve bir fakir gibi akÅŸam yemeÄŸi yiyin. Çünkü siz zayıflamaya çalışmıyorsunuz ve sürekli fakir olmanıza gerek yok. Kahvaltıda bol miktarda protein alın. Omlet ve süzme peynir bol miktarda protein içerir. Kompleks karbonhidratlar tüketin. Åžeker ve çörek gibi basit miktarda karbonhidrat içeren besinler ÅŸeker seviyenizi aniden artırır ama kompleks karbonhidratlar kan deÄŸerlerini aniden yükseltmez ve sizi daha uzun süre tok tutar. Karbonhidratlar, diyet listelerinde kötü bir üne sahiptir. Çünkü, kompleks karbonhidratlar yavaÅŸ parçalanır ve ÅŸeker kadar olmasa da düşük glisemik indeksi vardır.5.Daha sık ama daha az yemek yiyin
Düzenli aralıklarla yiyin. Eğer tutarlı zamanlarda yemek yerseniz, vücudunuz yalnız o saatlerde acıkacak. Kahvaltıda, öğle yemeğinde, egzersiz aralarında, yatmadan önce ufak atıştırmalar yapmayı deneyin. Fındık, sebze veya meyveler buna örnek olabilir. Eğer kas yapmak ve kilo vermek istiyorsanız, uyumadan önce yemek yemeyin. Yatmadan hemen önce yemek yemek, vücudunuza enerji değil yağ kazandıracaktır. Çünkü metabolizmanız uyku saatlerine girdiğinde, kendini kapatıyor.
6.Kolay protein alımı için besin desteklerini dikkate alın
Kefir vesoya proteini tüketimi oldukça yaygındır. Ancak bazı doktorlar kefirin, karaciğeri ve böbreği zorladığını söylüyor. Genellikle yüksek proteinli beslenmede böbrek zorlanabilir, bu sebeple bol su tüketilmelidir. Bu, sistemi temizlemeye yarayacak ve yüksek protein alımının olumsuzluklarını ortadan kaldıracaktır.7.Sağlıklı yağlar tüketin
Aslında sağlıklı yağdan kastımız sizin için uygun olanıdır. %20-35 arası kalori içeren yağları tüketebilirsiniz.Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar tüketin. Aşağıda bunlara ait örnekler vardır: Zeytin, fıstık, avakado, ayçiçek yağı Balık Kuruyemiş Keten tohumu Kabak çekirdeği Soya ürünleri Doymuş ve trans yağlardan uzak durun. Kötü yağ alımı en fazla %10 olmalıdır. Kötü yağlar aşağıdaki gibidir. Dondurma, gofret, paketlenmiş atıştırmalık yiyecekler Etin yağlı kısmı Kızarmış yiyecekler
8.Protein sindirilebilirliği hakkında bilgi edinin
Bu vücudun sindirebileceği ölçü hakkında bilgi verir. En yüksek 1 en düşük 0 olan bir protein kalitesi sınıflandırmasıdır. Örneğin kefir ve süt 1 puandır.
9.Bol su içiniz
Dehidrasyon, kaslarınızı zayıflatır, bu sebeple bol su içtiğinizden emin olun. Egzersiz boyunca su yudumlayın. Erkeklerde tavsiye edilen miktar günlük 3 litre, kadınlarda ise günlük 2.2 litredir.
10. Tuz alımına dikkat edin
Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyona yol açabilir. Terlemede ise sodyum kaybı yaşanır. Sodyum, kas kasılmaları için oldukça önemlidir.
11. Ne isterseniz yiyin
Yukarıdaki bilgiler dahilinde ne isterseniz yiyin. İsterseniz aşağıdasizin için örnek bir diyet listesi duruyor. Sabah: Hindili beyaz yumurta, kepekli ekmeğe tost ve muz Öğleden önce: Karışık kuruyemiş ve elma Öğlen: Zeytinyağlı ton balığı salatası, soğan ve sote lahana Antrenman öncesi aperatif: Yaban mersini ve lor peyniri Egzersiz sonrası: Protein içeceği, sote ıspanak Akşam: Kaino ve tavada havuç, biber ile soya soslu tavuk. Unutmayın! Yaşam tarzınızda ani bir değişiklik yapmadan önce doktorunuza, antrenörünüze ve diyetisyeninize danışmalısınız.
Misafir